Silicij kot ključ do mladosti – tudi možganov

27 oktobra, 2019

By Minka

Comments

Silicij je 14. element periodnega sistema in se nahaja med aluminijem in fosforjem. Aluminij je kovina, fosfor pa nekovina. Silicij ima nekatere lastnosti kovin in nekatere lastnosti nekovin, zato ima lastnosti obeh. Uporablja se v gradbeništvu (beton, keramične ploščice), v medicini (silikonski prsni vsadki, leče in očala), v gospodinjstvu (porcelan, steklo, glineni lončki) in v elektroniki (mobilni telefoni, televizorji, računalniki). Ima lastnost, da prenaša informacije in je odličen vezni element. Spominske kartice so pretežno sestavljanje iz silicija. V kapljici silicija se lahko shrani ogromna količina informacij.

Zemljino skorjo sestavljajo različni minerali. Silicij je drugi najbolj prisoten element v Zemljini skorji (takoj za kisikom). Predstavlja ¼ zemljine teže. V vodi se nahaja v topni obliki.

Če se torej opiramo na trditev – tako zgoraj kot spodaj, potem to pomeni, da je silicij najpomembnejši element tudi v telesu – takoj za kisikom in natrijem. Za življenje potrebujemo kisik – dih je osnova, natrij vpliva na »kemizem« v telesu, za vezavo je potreben silicij. V naravi je silicij vedno prisotnem v spojini – torej še z drugim elementom.

Naj pojasnim: silicij je ključen pri tem, da se beljakovine, ko se razgradijo na manjše delce – na aminokisline »vdelajo« v naše telo. Brez silicija ta vezava ni mogoča in zato se zgodi, da smo z leti videti vedno starejši – ker se telo ne zmore več obnavljati – tudi zaradi pomanjkanja silicija.

V človeškem telesu je silicija 5-7 gramov. Prisoten je v vsaki celici. Vpliva na prenos informacij, vpliva na obrambni mehanizem, vpliva na obnovo. Deluje na osnovno delovanje celice, ščiti in pomaga pri komunikaciji celic z ostalimi celicami ter krepi moč in zmogljivost celic. Prisoten je v vseh tkivih – od kože, las, nohtov do notranjih organov; prisoten je v srcu, pljučih, rodilih, možganih, očeh, prisoten je v vseh sluznicah, prisoten je v žilah in v krvnem obtoku, prisoten je v limfi.

Silicij je ključni vezni člen pri vezavi kalcija v telo, kar pa vpliva na:

· razstrupljevalne sposobnosti,

· trdnost kosti,

· čilost možganov,

· čvrstost hrustanca,

· čvrstost dlesni in kože – torej tudi na vidnost celulita (ker se silicij vsrkava tudi skozi kožo, lahko naredimo obkladke iz silicija – tako se bo zmanjšal vidni celulit),

· prožnost mišic,

· prožnost možganov.

Silicij sodeluje pri sintezi kolagena in elastina in zaradi tega vpliva na:

· pomlajevanje kože, las, nohtov,

· prožnost žilnih sten,

· lajšanje vnetij očesne veznice in tudi drugih vnetij veznega tkiva, kot je vnetje dlesni,

· zdravo rast otrok in mladostnikov,

· preprečevanje zlomov kosti,

· preprečevanje »pogrezanja« kosti v starosti (zaradi zmanjševanja kostne gostote so starejši ljudje vedno manjši),

· nastanek sklepnega hrustanca,

· prožnost sklepov – silicij je sredstvo za povezovanje glikozaminoglikana, ki privlači in zadržuje tekočino v veznih tkivih.

Silicij deluje na živahnost spermijev. Človeku, ki nima dovolj silicija, ne potujejo informacije v možganih dovolj hitro, ne potuje pa niti sperma – informacija o novem življenju. Ženske, ki jim manjka silicija (posredno pa tudi kalcija, ker silicij pomaga pri vezavi kalcija), imajo težave z endometriozo – razraščanje materničnega tkiva v trebušno votlino. To je prav tako popačena informacija in tkivo raste v napačno smer. Uradna medicina endometriozo uvršča v kategorijo avtoimunih bolezni.

Znaki pomanjkanja silicija:

· motnje v rasti

· lomljenje nohtov in pojav žlebičkov na njih

· zunanja plast las je bogata s silicijem – če silicija primanjkuje, se začne močno izpadanje las, lasje se cepijo in lomijo

· pomanjkanje solzne tekočine in slabšanje vida

· težave s sluznico v želodcu, črevesju, pljučih in nosni votlini

· osteoporoza in nagnjenost k zlomom

· zmanjša se vsebnost vode v veznem tkivu

· vezno tkivo postane ohlapno

· pogosta vnetja kit in sklepov

· pojav putike, artritisa, revmatoidnega artritisa

· koža postane zabuhla in uvela, lahko se pojavijo lise, lahko je nečista – pojav aken

· pojav globokih gub – silicij je ključen za proizvajanje kolagena

· pojav srbečice ali luskavice

· pojavijo se krčne žile in celulit

· arterioskleroza – žile zdravih oseb vsebujejo tudi 10-krat več silicija v primerjavi z žilami ljudi, ki imajo aterosklerozo,

· pojavijo se težave z dlesnimi in zobmi

· težave z dihanjem – pojav bronhitisa in astme

· kolcanje

· prebavne težave – vnetje želodca (gastritis), čir na želodcu, vnetje dvanajsternika ali črevesja; napenjanje, driska ali zaprtje; preveč želodčne kisline, zgaga

· pojav bolečine na desni strani, pod rebri – bolečina v žolčniku

· prizadeta je oskrba celic in organov s hranilnimi snovmi

· oslabljen imunski sistem

· nagnjenost k alergijam

· kronična utrujenost in občutek oslabelosti

· zmanjša se odstranjevanje odpadnih ter strupenih snovi, ki nastajajo v procesu presnove

Ali lahko dobimo dovolj silicija s hrano?

V naravi je dovolj silicija, vendar ga človek ne more zaužiti direktno iz zemlje, ker je silicij v zemlji kot mineralni silicij. Mi potrebujemo oranski silicij, ki ga lahko zaužijemo preko rastlin. Tla, ki so bogata s silicijem, hranijo rastline. Največ silicija prejmemo preko gomoljnic, kot so repa, rdeča pesa, hren, koleraba, korenje, krompir, ter preko zelenjave, ki raste iz zemlje – bolj, kot je trdo-listnata, več silicija vsebuje. Ne pozabimo na čebulo, česen in čemaž – v osnovi pašejo v vsako omako in k vsakemu mesu. Ogromno silicija vsebujejo še zelje, šparglji, ohrovt, radič, rukola in gobe. Prav gobe so tiste, ki bi jih morali jesti bolj pogosto. Gobe pogosto izpostavljam v povezavi s kromom – ta mineral preprečuje naval neustavljive želje po sladkem, gobe pa so odlično nadomestilo za beljakovine pri ljudeh, ki niso ljubitelji mesa. Veliko silicija se nahaja v trdnih delih rastlin – v luščinah pri stročjem fižolu, v zrnih ter v vseh semenih in oreščkih.

Silicij se nahaja tudi v ječmenu, prosu, ovsu, lanu, amarantu, ajdi ter v chia semenih. Nahaja pa se v zunanjem delu žit – torej je treba uživati polnozrnate proizvode.

Več o siliciju, o tem zakaj pomanjkanje silicija in hormona vitamina D3 vodi v bolezen, si lahko preberete v najnovejši knjigi Ko ima življenje žur.

Related Posts

Kako izboljšati psihično počutje?

Kako izboljšati psihično počutje?

Kako izboljšati psihično počutje? Članek iz knjige Ko ima življenje žur Se vam kdaj zgodi, da ste nekaj šli iskat v drugo sobo, ko pa pridete tja, se ne spomnite, po kaj ste prišli? To je eden od znakov, da mogoče vašim možganom primanjkuje ključnih elementov - hranil...

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline

Prehrana, bogata z ribami, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3, blagodejno vpliva na naše zdravje. Raziskave so pokazale, da so možgani v večji meri sestavljeni iz maščob omega 3. Ljudje, ki jih s prehrano zaužijejo premalo ali pa jih sploh ne, so bolj podvrženi...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Novosti  & Nasveti

Prijava na novice

0